Nytt från Koloniträdgårdsförbundet

Årsmötet väljer ombud till regionen

Koloniträdgårdsförbundet tillämpar representativ demokrati. Det betyder att det är din koloniförening som på årsmötet 2023 utser representanter, ombud som ska närvara på regionens årsmöte samma år. Detta beslutas under punkten ” val av ombud” på årsmötets dagordning. Det behöver inte nödvändigtvis vara någon som sitter i föreningsstyrelsen, det viktiga är att de regionombud som väljs drivs av ett engagemang som hela årsmötet står bakom. I föreningsstadgarna står hur många regionombud som din koloniförenings årsmöte ska utse.
Det är genom representanter från din region som koloniföreningen sedan är representerad på Förbundsrådet, Koloniträdgårdsförbundets högsta beslutande organ. Årets Förbundsråd är i Stockholm den 22 april. Där medverkar representanter från våra 16 regioner och där väljs en förbundsstyrelse som ska leda verksamheten fram till nästa år.
Påverka och utveckla kolonirörelsen. Välj ombud till din region!
 

Enkät om bekämpning av mördarsniglar i koloniområden

Student från SLU vill få in svar från kolonister
Annie Bolmgren som studerar till trädgårdsingenjör med inriktning odling vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Alnarp behöver hjälp från oss kolonister. Inom ramen för sitt kandidatarbete vill Annie undersöka täckodlingens betydelse för bekämpning av mördarsniglar i koloniområden. Syftet med uppsatsen är att besvara följande frågor:
• Är täckodling hållbart eller ett problem inom en koloniförening avseende mördarsnigel?
• Kan styrelsen kräva att täckodlaren skyddar sin tomt för att undvika spridning av mördarsnigel?
• Hur ska eventuell spridning av mördarsnigel som uppkommer till följd av täckodling bekämpas/förhindras? Gemensamma/specifika åtgärder?
*Täckodling: En odlingsmetod där man använder organiskt material exempelvis gräs, halm, löv för att täcka jordytan. Även odlingsmetoden hugelkultur ingår i definitionen täckodling i denna
uppsats.
SPRID GÄRNA LÄNKEN VIDARE TILL FÖRENINGENS KOLONISTER!
Har ni frågor eller kommentarer så kan ni mejla dem direkt till Annie: aebo0004@stud.slu.se
 

Biljettförsäljning pågår

Den 30 mars – 2 april finns vi på plats på Stockholmsmässan i Älvsjö. Träffa oss i monter A02:13 på rådgivningsgatan tillsammans med alla andra föreningar i Fritidsodlingens Riksorganisation, (FOR). Alla kolonister får rabatt på mässentrén vid köp digitalt.
Köp biljett här: tradgardsmassan.se>>
Ange rabattkoden: FOR2023
Rabatten gäller endast för medlemsföreningar i Fritidsodlingens riksorganisation (FOR) och gäller för en person. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.
Samma kod ger rabatt på lördagsseminariet den 1 april med Sara Bäckmo och Börje Remstam. Missa inte det! Läs mer på for.se>>
 
 

Hylla mikrolivet

I år kommer tidningen Koloniträdgården och vår monter på Nordiska Trädgårdar satsa lite extra på att sprida kunskap om mikrolivet och den biologiska mångfalden i jorden. Att odla jorden är faktiskt vad trädgårdsarbete handlar om i grunden. Två spännande webbinarium på temat är också planerade. Missa inte:
15/3 Livet i jorden med Hanna Williams, agronom med fokus på jordhälsa.
Länk till webbinariet: http://bit.ly/3vYpiE8
13/4 Odla utan spade med Bella Linde, frilansjournalist och författare med
specialintresse för odling och självhushållning.
Länk till webbinariet: http://bit.ly/3ZBw1l9
Kan vara en bild av 1 person